Maximera livslängden för projektorlampan

Alla projektorlampor har en rekommenderad livslängd. Vanligtvis ligger denna på mellan 1500-2000 timmar. Nyare modeller av projektorer med utvecklad teknologi kan ha en rekommenderad livslängd för projektorlampan på upp till 5000 timmar.
Den rekommenderade livslängden för projektorlampan är beräknad för en projektor som användas normalt ( 3-5 timmar / dag ). En projektorlampa som frekvent används mer än normalt per dag löper större risk att gå sönder i förtid.
En förlängd lampgaranti lämnas ofta från tillverkaren av projektorn när man köper en ny projektor. Denna ligger vanligtvis mellan 6-12 månader.

Vad kan jag göra för att min projektorlampa ska hålla längre?

Det finns några bra tips för att projektorlampan ska hålla så länge som möjligt.

- Se till att skydda projektorn mot överhettning. För hög temperatur är den vanligaste orsaken till att lampan går sönder.
- Se till att lampan kyls ordentligt när projektorn stängs av. Dra inte ur strömsladden när en projektor är igång.Strömavbrott är en vanlig orsak till att projektorlampor går sönder.
- Minimera flytt av en projektor som är igång. Lampan är som känsligast när den är igång och utsätts för hög värme.
- Håll eventuella filter rena och se till att projektorn inte utsätts för en massa damm. Rengör gärna projektorn kontinunerligt med tryckluft.
- Projektorn ska monteras eller placeras i en miljö med fri yta runtom för att flödet av luft ska vara optimalt. Bygg inte in en projektor som inte är anpassad för detta.
- Räcker det med att köra projektorn i eco mode / sparläge så är det att föredra.
- Förvara inte en projektor i för kall eller för varm miljö. Exempelvis i en bil en kall vinterdag eller varm sommardag.